Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

291 de incidente electorale inregistrate la alegerile prezidentiale

La nivel național, în ziua votului, au fost sesizate 291 de situații care priveau încălcări ale legii, de cinci ori mai puţine decât la alegerile prezidențiale din 2009, când, în ziua votului, au fost înregistrate 1.435 de sesizări.

Din numărul total de sesizări, în urma verificărilor efectuate până în prezent, jumătate nu s-au confirmat. Cele mai multe incidente au fost sesizate în mediul rural.

În 78 de situații, aspectele sesizate au reprezentat fapte cu caracter penal. În urma verificărilor efectuate până la acest moment, au fost constatate 68 de infracţiuni, pentru care sunt cercetate 57 de persoane, toate în stare de libertate.

Cele mai multe dintre aceste persoane sunt cercetate pentru coruperea alegătorilor, pentru că au votat de două sau de mai multe ori sau pentru că au introdus în urnă mai multe buletine de vot. În toate cazurile, cercetările se fac sub coordonarea Parchetelor.

În ceea ce priveşte faptele contravenţionale, din numărul total de 187 de sesizări, s-au confirmat doar 75. Au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale, respectiv 10 avertismente scrise şi amenzi, în valoare de 42.350 lei.

Din punct de vedere al tipurilor de contravenţii sesizate, cele mai multe au făcut referire la continuarea propagandei electorale, sfătuirea alegătorilor cu privire la candidatul pe care ar trebui să-l voteze şi consumul şi comercializarea de băuturi alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare.

Diferența semnificativă de incidente înregistrate faţă de alegerile precedente constatată în timpul celor 30 de zile de campanie electorală s-a menținut și în ziua votului.

Această realitate pe care cifrele statistice o reflectă demonstrează buna organizare a misiunilor și mobilizarea exemplară a tuturor structurilor Ministerului Afacerilor Interne – Poliția Română, Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Poliția de Frontieră.

Comments

comments