Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Alex Gavan un argesean cu care ne mandrim

Unul dintre argesenii cu care ne mandrim pe plan international este alpinistul Alex Gavan.

Alex Gavan nascut la 19 mai 1982, in localitatea Cepari, este primul roman care a escaladat varful Gasherbrum I (8080 m – locul unusprezece in lume) si Makalu (8485 m – locul cinci in lume). Ascensiunile au fost realizate fara oxigen suplimentar.

In anul 2006 pe 2 octombrie devine cel mai tanar alpinist roman care a cucerit Cho Oyu (8201m – locul 6 in lume).

De curand alpinistul argesean, Alex Gavan si-a trecut in palmares al 4-lea varf de peste 8000 de metrii si anume, varful Manaslu,. Varful are o altitudine de 8156m, locul opt in lume, fiind cucerit de acesta pe data de 4 octombrie 2011.

Expeditia a inceput pe 5 septembrie si a avut o durata estimata la saizeci de zile, ascensiunea finala a varfului de 8156m fiind planificata la jumatatea lunii octombrie, dupa o lunga perioada de aclimatizare.

Intre tabara de baza (4750m) si varf au fost stabilite inca trei tabere intermediare la altitudinile de 5600m, 6300 m, 6750 m cat si un bivuac la 7400m.

Aflat in Nepal, nu departe de granita cu Tibetul, Manaslu este unul dintre cei mai riscant de urcat optmiari: pana in luna mai 2008 s-au inregistrat 297 de ascensiuni ale varfului (cu sau fara oxigen suplimentar) si 53 de accidente fatale, plasand astfel muntele pe locul patru in topul celor mai periculosi munti de peste opt mii de metri.

Alex a postat pe site-ul sau oficial urmatoarea relatare :

„ Am reusit ascensiunea varfului la doar 17 zile dupa ce am ajuns in tabara de baza, lucru oarecum neobisnuit avand in vedere faptul ca in mod normal, pentru a urca un varf de peste opt mii de metri, iti trebuie minim o luna pentru aclimatizare. La asemenea altitudini aerul este extrem de rarefiat, iar concentratia de oxigen este o treime din ce respiram la nivelul marii. Din acest motiv majoritatea expeditiilor himalayene folosesc masti de oxigen la peste 7000m. La succesul meu a contribuit faptul ca am avut sansa sa ma aflu intr-o forma fizica si mentala de zile mari, o aclimatizare foarte rapida, fereastra de vreme aleasa pentru a incerca varful cat si o strategie de ascensiune flexibila ce mi-a permis sa imi adaptez planul in functiile de conditiile de pe munte”, declara Alex Găvan.

Proiectul a fost posibil cu sprijinul Astra Asigurari (Partener Principal), Certinvest, Intercapital Invest, Totalsoft, Peli Filip (Parteneri), Zitec (Partener IT), Accountess ( Partener Accounting), Panasonic (Partener Comunicatii), World Class (Partener Wellness), Suplimente.ro (Partener Fitness), F64 (Partener Foto), Sanador ( Partener Medical) si s-a bucurat de acoperirea media oferita de Radio Guerrilla.

Sa ii uram succes lui Alex Gavan in continuare… si sa ajunga cat mai sus.

Comments

comments