Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Alpinistul argesean Alex Gavan pleca intr-o noua expeditie

Alpinistul de altitudine Alex Găvan – o nouă expediție în munții Karakorum pentru a urca vârful Broad Peak (8047m)

Alpinistul Alex Găvan, unul din performerii de top ai României la altitudine extremă, pleacă miercuri, 11 iunie 2014, într-o nouă expediție în munții Karakorum, pentru a escalada vârful Broad Peak (8047m), fără oxigen suplimentar și fără sprijinul șerpașilor.

Muntele se află în Pakistan, la granița cu China, având o creastă somitală de peste 1,5 kilometri, de unde îi vine și numele.

Expediția va începe pe 11 iunie și va dura aproximativ două luni de zile, ascensiunea finală a vârfului de 8047 de metri fiind planificată la sfârșitul lunii iulie, după finalizarea perioadei de aclimatizare. Sezonul de ascensiune pentru cele cinci vârfuri de peste opt mii de metri aflate în Pakistan este vara, munții fiind minim afectați de către muson (în comparație cu cei din Nepal, unde perioada obișnuită de ascensiune este primăvara sau toamna, înainte și după muson).

‘În 2007, aflat pe vârful Gasherbrum 1-8068m, în prima ascensiune românească a muntelui, împreună cu Pawel Michalski (Polonia), Jordi Jill (Spania) și Mehdi Efetihmar (Iran), priveam în depărtare înșiruirea nesfârșită de vârfuri din care face parte și Broad Peak. Această imgine a lăsat o adâncă impresie asupra mea, dar atunci nu mă puteam gândi la nimic altceva decât să coborâm în siguranță. La plecarea din expediție am trecut pe lângă masivul munte și mi-am făcut o notă mentală că trebuie să revin. Acum această notă mentală a devenit un plan de expediție’, a declarat Alex Găvan.

Aceasta este a doua expediție la mare altitudine organizată de Alex Găvan în 2014, după ce în aprilie a avut o nouă tentativă (după cea din 2009) de a face prima ascensiune românească fără oxigen suplimentar și fără șerpași a muntelui Everest (8850m), iar în mai a încercat să urce pe vârful Dhaulagiri (8167m). Ascensiunea de pe Everest a fost amânată ca urmare a avalanșei produse pe 18 aprilie, care a dus la închiderea părții sudice a muntelui. Cu cele 16 victime înregistrate, acest accident a reprezentat cea mai mare tragedie din istoria ascensiunilor pe cel mai înalt vârf din lume. Ulterior, în cursul lunii mai, Alex Găvan a încercat ascensiunea muntelui Dhaulagiri, de unde s-a retras pe fondul condițiilor meteo și de sănătate care au împiedicat continuarea ascensiunii în condiții pe care alpinistul să le considere rezonabile.

Ultimul vârf de peste 8000m urcat de Alex Găvan fără oxigen suplimentar și fără șerpași este Shisha Pangma (8027m), în premieră românească, pe 30 aprilie 2013.

Proiectul este posibil cu sprijinul: Totalsoft, Intercapital Invest, Certinvest (Parteneri), al Zitec (Partener IT), al Accountess, BDD Strategy, World Class, Suplimente.ro, Sanador (Suporteri)

Comments

comments