Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Azi are loc ceremonia militara de inchiere a misiunii Armatei Romane in provincia Zabul, din Afganistan

Din 2002, Forțele Terestre au participat cu 30 de batalioane de manevră în teatrul de operații din Afganistan, iar cele mai multe misuni in aceasta provincie le-a desfasurat Batalionul 33 Vânători de munte ‘POSADA’. Unitatea de elita de la Curtea de Arges a actionat in trei misiuni in provincia Zabul, din Afganistan.
Un numar de cinci militari din cadrul Batalionului 33 Vânători de munte ‘POSADA’ si-au pierut viata in teatrul de operatii Afganistan.

În perioada iulie 2007 — ianuarie 2008, Batalionul 33 Vânători de munte ‘POSADA’ a participat în provincia Zabul, Afganistan, sub comanda locotenent-colonelului Costel IONESCU.

Pe timpul misiunii, Batalionul 33 Vânători de Munte ‘Posada’ a îndeplinit 2287 de misiuni, care au cuprins toată gama de operațiuni de menținere a păcii materializate în patrule anti-mortier, escorte, patrule pentru culegerea de date și informații, posturi de observare, misiuni CIMIC, QRF (forță de reacție rapidă), misiuni de pază, de recunoaștere, puncte de control trafic, misiuni de scotocire, de angajare a liderilor importanți (KLE), precum și de securizarea a orașului Qalat, etc. Pe timpul misiunii, un militar a căzut la datorie, și cinci camarazi au fost răniți.

Ulterior, în perioada ianuarie 2010 — august 2010, batalionul este dislocat din nou în provincia Zabul, Afganistan. Misiunea principală a constat în executarea de operații în sprijinul păcii sub comandă NATO, în cooperare cu celelalte forțe aparținând ISAF și ANSF în aria de responsabilitate ordonată de Comandantul Comandamentului Regional de Sud. În această perioadă batalionul a executat un număr de 4649 misiuni în cooperare cu militarii coaliției și cu ANSF. Pe timpul misiunii, au căzut la datorie patru militari din cadrul unității.

În perioada iulie 2012 — februarie 2013, militarii batalionului participă din nou la misiune în Provincia Zabul. Misiunea de bază a fost executarea, în parteneriat cu un batalion al Armatei Naționale Afgane (ANA) și cu Poliția Naționala Afgană (ANP) din districtele SHAH JOY și QALAT, a operațiilor de stabilitate și sprijin, cu scopul menținerii libertății de mișcare pe autostrada A1 și pentru crearea condițiilor necesare transferului responsabilităților de securitate către forțele afgane. Pentru îndeplinirea mandatului încredințat, batalionul a executat un număr de 7024 misiuni de luptă și un număr de 718 misiuni pentru protecția forțelor, în aria de responsabilitate. Pe timpul acestei misiuni, militarii Batalionului 33 Vânători de Munte ‘POSADA’ au fost implicați în trei incidente, având ca urmare rănirea a trei militari.

Comments

comments