Bilantul actiunii “Foc de artificii” a Politiei Romane

Peste 50 de tone de articole pirotehnice, în valoare totală de 1.500.000 de lei, au fost confiscate de poliţişti, în cadrul acţiunii naţionale „Foc de Artificii 2013”. Anul acesta au fost înregistrate mai puţine răniri din cauza folosirii necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, comparativ cu anul trecut.

În cadrul acţiunii naţionale “FOC DE ARTIFICII”, care s-a desfăşurat în perioada 20 noiembrie 2013 – 8 ianuarie 2014, sub coordonarea de specialitate a Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, cu sprijinul Direcţiei de Ordine Publică – I.G.P.R., poliţiştii au efectuat 4.094 de controale şi verificări.

În urma acestora, au constatat 1.602 de infracţiuni, de comiterea cărora sunt suspectate 1.567 de persoane.

De asemenea, au aplicat 112 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 113.560 de lei.

Poliţiştii au ridicat, în vederea confiscării, 50.331 de kg. de articole pirotehnice, din categoriile 1, 2, 3 şi 4, în valoare totală de 1.500.000 de lei.

În această perioadă, au fost înregistrate 17 răniri din cauza folosirii necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, comparativ cu 22 în 2013 (-5).

Acţiunea a fost declanşată, din dispoziţia şefului Poliţiei Române, pentru prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2013/2014.

În acest sens, s-au desfăşurat controale la societăţile comerciale autorizate pentru operaţiuni cu articole pirotehnice, dar şi activităţi specifice structurilor de ordine publică în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale.

Din datele statistice deţinute de Poliţia Română a rezultat că, în anul 2005, când articolele pirotehnice din clasa a II – a se comercializau „la liber” către publicul larg, în perioada sărbătorilor de iarnă, la nivel naţional, au fost înregistrate peste 350 de răniri şi un deces cauzate de folosirea necorespunzătoare a acestor articole pirotehnice.

După apariţia, în anul 2006, a restricţionării vânzării către publicul larg a acestei categorii de articole pirotehnice, în perioada similară, au fost înregistrate, în medie, 25 de răniri anual, fără să fie înregistrate decese.

La activităţi au participat şi specialişti din cadrul Ministerului Muncii – Inspectoratele Teritoriale de Muncă.

Comments

comments

admin Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *