Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Cum se voteaza la sectiile de vot de pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord?

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici se află la Londra începând de sâmbătă 15 noiembrie, pentru a supraveghea modului de implementare a măsurilor care țin de competența MAE în ceea ce privește fluidizarea procesului de votare. Această acțiune are loc din însărcinarea Prim-ministrului și a Ministrului afacerilor externe.

Oficialul român a avut discuții cu conducerea misiunilor diplomatice și consulare ale României și a Institutului Cultural Român, pentru a fi asigurate toate condițiile pentru ca membri secțiilor de votare să își desfășoare activitatea în cele mai bune condiții. Infrastructura acestor misiuni și sediul ICR unde s-au amenajat secții de vot este pregătită cu personalul și logistica adecvate pentru a putea răspunde exigențelor unui proces electoral fluent, în condiții de legalitate, corectitudine și neutralitate.

În toate secțiile de votare unde a fost necesar și posibil au fost suplimentate, până la numărul maxim admis de lege, și anume șapte, cabinele de votare și ștampilele cu inscripția ‘Votat’. De asemenea, a fost pus la dispoziție personal suplimentar pentru completarea numărului membrilor birourilor secțiilor de votare.

Astfel, la secția de votare de la Institutul Cultural Român — unde la primul tur de scrutin au existat 5 membri 5 cabine de vot și 5 ștampile — funcționează astăzi numărul maxim de 7 cabine de vot, cu 7 membri în comisie și 7 ștampile. Dacă la primul tur de scrutin, pe durata întregii zile, au votat aproape 1600 de cetățeni români, la cel de-al doilea tur, doar până la ora 10.00, ora Londrei, votaseră deja 940 persoane. Acest lucru demonstrează faptul că, datorită măsurilor luate de MAE, procesul de votare s-a eficientizat, iar alegătorii votează mult mai repede.

La secția consulară din Londra, numărul de cabine de vot a crescut de la 6 la 7, comisia de vot având, pentru acest tur de scrutin, 7 membri și 7 ștampile. În această secție de votare, au votat până în acest moment (ora 10.00, ora Londrei) aproximativ 780 cetățeni români.

O situație similară se înregistrează și la secția de votare Brent, unde — cu toate că se înregistrează un flux ridicat de cetățeni — procesul de vot continuă în mod fluent. În această secție, pentru votul din 2 noiembrie au existat 6 cabine și 6 ștampile de vot, iar de această dată există numărul maxim de cabine de vot și de ștampile. Numărul cetățenilor români care votaseră la Brent până la ora 10.00 (ora locală) era de peste 760 de persoane.

La Liverpool votaseră la aceeași oră aproximativ 110 persoane, la Birmingham aproximativ 460 persoane, iar la Bristol aproximativ 300 de cetățeni români.

‘Ministerul Afacerilor Externe a pus la dispoziție personal de sprijin la misiuni, care — alături de voluntari și în afara secțiilor de votare — asistă logistic și cu informații pe cei care doresc să voteze. Se distribuie declarații pe proprie răspundere pentru a câștiga timp și a fi completate înainte de intrarea în secție, urmând a fi semnate și datate în fata membrilor biroului electoral al secției de votare. Formularului declarației se află pe site-ul MAE, pentru a fi descărcat și completat înainte de intrarea în secția de votare. Colegii noștri de la misiune depun toate eforturile pentru ca un număr cât mai mare de cetățeni români să își poată exercita dreptul de vot în cele mai bune condiții. Votul decurge, în acest moment, în condiții bune în majoritatea secțiilor din Marea Britanie. Sperăm că, până la finalul zilei, un număr cât mai mare de cetățeni români să își poată exercita dreptul de vot. Tuturor cetățenilor români cu drept de vot le adresăm rugămintea să aibă încredere că toți cei care se află în serviciul MAE sunt pregătiți și doritori să asigure un proces electoral civilizat și eficient’, a precizat ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici.

Demnitarul român a dat asigurări că întreaga conducere a Ministerului Afacerilor Externe și toți șefii de misiuni fac toate eforturile necesare pentru ca, în limita competențelor care le revin, în conformitate cu legea, în procesul de organizare a alegerilor în străinătate, să asigure condițiile pentru că al doilea tur de scrutin în străinătate să se desfășoare în condiții organizatorice mai bune, pe măsura interesului manifestat de cetățenii români față de aceste alegeri.

Comments

comments