Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Cum se voteaza in Republica Moldova?

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu se află astăzi, 16 noiembrie, la Chișinău, pentru a supraveghea condițiile în care se desfășoară scrutinul prezidențial la secțiile de vot de pe teritoriul Republicii Moldova și pentru a se asigura că măsurile de tip logistic și organizatoric, ce țin de competența MAE în ce privește fluidizarea procesului de votare, sunt aplicate întocmai. Această acțiune are loc din însărcinarea Prim-ministrului și al Ministrului afacerilor externe.

‘Mi-am exercitat dreptul la vot pentru alegerea președintelui României în jurul orei 9.00, la secția amenajată în cadrul Ambasadei României la Chișinău. Am putut constata în mod nemijlocit că procesul de votare se desfășoară normal, fără incidente, aceasta fiind situația și în celelalte 20 de secții din R. Moldova, unde totul se desfășoară în parametri normali. Totul a decurs bine, nu lipsește niciunul dintre membrii birourilor secțiilor de votare din R. Moldova.’, a declarat secretarul de stat Bogdan Aurescu.

‘Am discutat și cu oamenii care așteptau împreună cu mine să își exercite dreptul de vot și cu cetățeni ieșiți de la urne și aceștia erau mulțumiți de modul în care decurge procesul de votare. Atmosfera aici, la Chișinău, este calmă și impregnată de un spirit de sărbătoare, specific evenimentelor importante, cu semnificație deosebită, oamenii sunt veseli, glumesc, atmosfera este destinsă. Unii ascultă muzică românească și chiar dansează. Ne dorim ca această atmosferă să rămână până la final și vom depune toate eforturile pentru a o menține’, a arătat secretarul de stat, care se va afla pe tot parcursul zilei în proximitatea secțiilor de votare din oraș pentru a sprijini desfășurarea eficientă a procesului de votare, în măsura competenței și în limita legii.

‘Urmare măsurilor dispuse de MAE, constat că, prin raportare la prezența la vot indicată de birourile secțiilor de votare din R. Moldova la ora 10.00, au fost procesați de două ori mai mulți alegători decât la aceeași oră la turul I. Asta înseamnă, practic, o dublare a eficienței procesului de votare în secțiile din R. Moldova.’

De altfel, oficialul MAE s-a aflat încă de vineri, 14 noiembrie, la Chișinău, când a vizitat cele patru secții de votare din oraș. Sâmbătă, 15 noiembrie, secretarul de stat a vizitat alte trei secții din apropierea Chișinăului: Ialoveni, Călărași și Hâncești. Totodată, secretarul de stat a avut o ședință de coordonare cu personalul Ambasadei României la Chișinău și cu coordonatorii personalului suplimentar care va oferi suport în ziua votului, pentru a se asigura că măsurile dispuse de Centrala MAE, în limita competențelor legale, vor fi respectate întocmai, astfel încât să se asigure un interval cât mai scurt petrecut de fiecare alegător la vot.

‘Obiectivul principal este că toți cetățenii români care se prezintă la vot să își poată exercita acest drept în condiții civilizate, optime, iar Ambasada României de la Chișinău a depus toate eforturile pentru optimizarea procesului de votare, dar și pentru confortul cetățenilor, în măsura posibilului, cu stricta respectare a deciziilor BEC’, a evidențiat secretarul de stat Bogdan Aurescu.

La Chișinău s-a putut observa că votanții s-au prezentat la urne încă de la primele ore ale dimineții, apelul repetat al MAE în acest sens, pentru evitarea aglomerărilor pe final de zi, dovedindu-și eficiența.

Informații suplimentare

În mod concret, Ambasada României în Republica Moldova a întreprins următoarele măsuri pentru a fluidiza procesul de votare pe plan local:

Misiunea a pus la dispoziția celor interesați o linie telefonică, 022.853.004, apelabilă de luni până vineri, în intervalul 8:00 — 14:00, unde s-au putut afla informații privind desfășurarea votului. Acest telefon va funcționa, cu doi operatori, și duminică, 16 noiembrie, pe toată perioada derulării votului.

Totodată, declarația pe proprie răspundere poate fi descărcată de pe site-ul Ambasadei.

Informațiile referitoare la organizarea și desfășurarea procesului de votare au fost transmise prin comunicate de presă, interviuri și conferințe de presă ale ambasadorului României (precum și ale secretarului de stat pentru afaceri strategice — în cursul zilei de vineri), iar’ Ghidul alegătorului’ a fost afișat la sediul fiecărei secții de votare.

În cadrul Secției Consulare au fost puse la dispoziție pliante cu informațiile esențiale despre procedura de votare. Pentru organizarea fluxului de votanți sunt amenajate cordoane de orientare a fluxului, astfel încât să nu se creeze aglomerație.

De asemenea, declarația pe proprie răspundere este distribuită în perimetrul secției de vot în vederea completării. Personalul de suport al MAE asigură asistența necesară pentru completarea corectă a declarațiilor, astfel încât timpul alocat întregii proceduri de votare să fie cât mai mic. Au fost create condiții civilizate în vederea ameliorării condițiilor de așteptare (mese și scaune pentru completare declarației pe proprie răspundere, oferire ceai cald, apă și altele).

Pentru a preîntâmpina aglomerația la secțiile de votare organizate în Chișinău, cetățenii români cu drept de vot pot avea în vedere și secțiile din apropierea municipiului cum sunt Hâncești, Orhei și Călărași, respectiv Nisporeni, unde conform experienței de la primul tur s-au înregistrat fluxuri mai mici de votanți.

Comments

comments