Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Declaratia lui Mircea Draghici despre reducerea TVA diferentiat la alimente

Cu toții știm că, în programul de guvernare cu care USL-ul a câștigat alegerile din decembrie 2012 este prevăzută o măsură extrem de importantă din punct de vedere fiscal. Mă refer astfel la dorința Guvernului condus de Victor Ponta de a reduce TVA-ul de la 24% la 19% în orizontul de timp 2013-2016.

Pe această cale, doresc să salut declarația recentă a domnului prim-ministru conform căreia, în discuțiile care vor fi purtate cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional din luna mai se va ridica propunerea de reducere a TVA-ului la 9% într-o primă etapă pentru pâine și ulterior, pentru alte produse precum fructe, carne sau produse bio.

Dacă reprezentanții FMI vor accepta această propunere a guvernului Ponta și măsura de reducere a TVA-ului la 9% pentru pâine se va introduce în cea de a doua jumătate a anului, atunci o jumătate de an va fi un interval de timp adecvat pentru a evalua efectele măsurii asupra reducerii sau nu a evaziunii fiscale. Dacă se va dovedi că, încasările la buget vor fi mai mari cu un TVA de 9%, diminuându-se astfel evaziunea fiscală, atunci trebuie să susținem cu toată convingerea și forța necesitatea extinderii TVA-ului diferențiat și pentru alte produse alimentare. Menţionez că încă din anul 2010, am iniţiat, împreună cu 56 de parlamentari, propunerea legislativă privind modificarea părţii introductive a alin.(2¹) al art.140 din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, prin care am solicitat reducere la 5% a TVA-ului pentru produsele din coşul zilnic.

O simplă privire asupra cifrelor oficiale ale Comisiei Europene din ianuarie 2013 cu privire la ratele TVA-ului în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene arată faptul că România se află pe locul 3 în grupul statelor cu cele mai mari rate ale TVA-ului. După Ungaria cu un TVA de 27%, Danemarca  sau Suedia cu un TVA de 25%, România are același nivel al TVA-ului ca cel din Finlanda, de 24%. Cât privește TVA-ul diferențiat pentru alimente, exemple de state europene precum Italia, Spania, Belgia, Ungaria, Irlanda, Malta sau Slovacia indică importanța unei asemenea măsuri pentru sprijinirea producătorilor autohtoni și pentru reducerea evaziunii fiscale.

În acest context, susțin cu încredere și optimism introducerea măsurii de reducere a TVA-ului la 9% pentru pâine, sperând ca într-un orizont de timp apropiat TVA-ul diferențiat să genereze rezultate concrete în eficiența colectării banilor la bugetul de stat, în sprijinirea agriculturii românești, a producătorilor și nu în ultimul rând pentru un trai mai bun al cetățeanului român.

Comments

comments