Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Declaratia premierul Victor Ponta cu ocazia vizitei la Spitalul Municipal Curtea de Arges

Victor Ponta: În primul rând, vreau să urez “La mulţi ani!”. Înţeleg că acest spital a împlinit 30 de ani şi că în urmă cu 3 ani a trecut prin cel mai greu moment, în care se punea problema să fie închis. Mă bucur foarte tare că nu a fost închis, mă bucur foarte tare că funcționează în continuare. Vreau să îl felicit pe primar şi autoritățile locale, care au sprijinit foarte mult, şi conducerea spitalului, doamna manager, pentru că dovedește că acolo unde este omul gospodar se pot face lucruri importante. Am vrut să văd locul în care, prin Programul Operațional Regional, din fonduri europene, se modernizează o secție de ambulatoriu; am vrut să văd ceea ce mai e nevoie. Domnul ministru Bănicioiu a promis așa, în faţa mea, deci sigur se ține de promisiune, că sprijină, de săptămâna viitoare, lucrurile urgente, adică acoperișul, trebuie o ambulanță şi dotarea cu echipamente. Vreau doar să spun că mă bucur că după o perioadă foarte grea, nu doar în Curtea de Argeș, în Argeș în ansamblu, se fac investiții şi de la nivel local, şi de la nivel național, şi de la nivel european în sistemul de sănătate. Ştiu şi probabil că presa de aici, din Piteşti, vă aduceţi aminte că am avut o discuţie legată de angiograf, care era extrem de necesar pentru Piteşti, pentru Argeș şi pentru zonele din jur. Acum mi s-a confirmat că angiograful a venit, că este în teste şi că în maxim două săptămâni oamenii nu mai trebuie să meargă la București sau în altă parte pentru respectivele analize. Şi vreau să spun, vreau să pregătesc şi specialiştii, domnul primar mi-a adus aminte că reușește să-i convingă pe specialiști să rămână în Pitești, în sensul că i-a ajutat şi cu locuințele – astea, slavă Domnului! Vreau să vă spun şi vreau să mulțumesc reprezentanților sindicatelor din domeniul medical pentru că, după negocieri lungi şi dificile cu Guvernul, dar altfel îndreptățite, am ajuns la o strategie pe care o avem de creștere a veniturilor pentru medici şi personalul din sistemul de sănătate. Mă bucur foarte tare că, în sfârșit, a trecut legea – a fost şi promulgată de președinte, am înţeles-, şi acea prostie, că medicii sunt funcționari publici, în sfârșit am scos-o din lege, pentru că medicii nu sunt funcționari publici. Sigur, medicii prestează un serviciu public, cum spitalele au contracte cu Casa Naţională, însă nu sunt aşa, niște simpli funcționari pe care îi tratăm cum înțelege mintea mea obtuză. Medicii sunt ceva mult mai mult decât atât şi mă bucur că, în sfârșit, legea a lămurit acest lucru. Pot doar să vă spun că, alături de Educaţie, orice leu, orice euro pe care îl învestim – repet, autorităţi locale, guvern central şi bani europeni – în Sănătate este cel mai bun leu sau euro care poate fi investit vreodată.

Asta voiam eu să vă spun. Dacă aveţi vreo întrebare, haideți să vă răspundem acum, după care o să-i felicit încă o dată, o să le urez succes şi să mă chemați la inaugurarea ambulatoriului. Vă rog.

Reporter: Sunteţi în Oraşul regilor, cum se spune, ne bucurăm că aţi revenit printre noi, şi voiam să vă întreb ce părere aveţi despre monarhie şi viitorul ei în România, pentru că suntem aici?

Victor Ponta: O să vă spun un lucru, care s-ar putea să vă uimească. În primul şi în primul rând şi în opoziție, şi de când am devenit prim-ministru, am avut la nivel instituțional o relație, eu o socotesc extrem, extrem de pozitivă cu Casa Regală. De altfel, sunt foarte mândru că, în 2011, eram, repet, în opoziție, dar eram liderul grupului nostru din Parlament şi alături de domnul Tăriceanu, care era liderul grupului liberal, şi alături de cei de la UDMR şi de la Minorități, am reușit acel moment istoric, cel în care Regele Mihai a vorbit în fața Parlamentului României după, cred, 65 de ani. A fost un moment de recunoaștere a valorilor noastre naționale şi m-am bucurat foarte tare. După 2012, de fiecare dată nu doar că am arătat respectul cuvenit, dar am avut o relație extrem, extrem de bună cu Casa Regală şi, de fiecare dată, am recunoscut rolul fundamental, pe care Monarhia, alături de Biserică, alături de Armata Română, l-au avut în ceea ce înseamnă ființa națională şi statul român. De ce zic că o să vă uimesc? Întâmplător, o să şi merg acum la morminte, pentru că, la solicitarea Înalt Preasfinției Sale Calinic, am sprijinit din punct de vedere financiar lucrările care se desfășoară aici, ştiu foarte bine, pentru ca să existe o nouă catedrală, iar vechea biserică să fie păstrată ca locul în care Familia Regală românească are, alături de Carol I, Ferdinand şi Carol al II-lea, locul său sacru. Vom sprijini în continuare acest lucru, iar dacă voi fi președinte, cred şi voi fi acel preşedinte care va supune în discuţia publică pentru prima dată în mod serios şi, dacă va exista o mişcare publică în acest sens, chiar a unui referendum naţional, forma de guvernământ. Cred că nu mai suntem în anii ’90, când ne temeam că vine regele să ne ia ţara. Cred că există deja o discuție serioasă în societatea românească şi că, după ce scăpăm de tot felul de dezbateri politice sterile, o dezbatere serioasă şi, până la urmă, o expresie a opiniei publice asupra formei de guvernământ trebuie făcută de către cel care va fi președintele României.

Reporter: Vreau să vă întreb dacă aţi primit vreun răspuns de la vreo ambasadă după scrisoarea pe care aţi adresat-o ieri, referitoare la atacul președintelui Traian Băsescu sau vreun semn de la vreuna dintre ambasade?

Victor Ponta: Am văzut comunicatul Ambasadei SUA, sunt convins că şi celelalte reprezentanțe diplomatice se pronunță. Eu am vrut un singur lucru – să dăm un mesaj că nimeni nu este mai presus decât toți ceilalți. Dacă eu spun ceva ce poate fi considerat că supără sistemul de justiţie, recunosc, îmi cer scuze şi sunt atent. Dacă altcineva, dacă dumneavoastră, presa, dacă orice om … asta înseamnă că şi preşedintele ţării este primul dintre noi toţi, cel care trebuie să respecte independența justiției şi că nu are voie să iasă chiar la supărare, chiar la nervi, şi să acuze Consiliul Superior al Magistraturii şi magistrații de lucruri pe care nu poți să le spui într-o societate democratică, şi se crease impresia că noi toţi ceilalţi trebuie să respectăm justiţia şi președintele nu trebuie să respecte justiția, ori cred că acest lucru se schimbă şi este foarte bine.

Reporter: Domnule prim-ministru, în programul dumneavoastră de vizită, de ieri, pe care l-am primit, ar fi trebuit să existe o oprire şi la “Toamna piteşteană”. Ce s-a întâmplat?

Victor Ponta: Îmi cer iertare domnului primar Pendiuc, cel mai vechi, cel mai bun, cel mai drag primar – să nu mă audă domnul Cârciumaru de la Târgu-Jiu -, pentru faptul…

Reporter: Este mai mic ca mine, ca mandat.

Victor Ponta: Este mai mic, ca durată a mandatului. Ieri am avut o vizită, zic eu, deosebită în Republica Moldova, am dus foarte multe cadouri acolo, am vizitat cea mai importantă maternitate de la Chişinău şi să ştiţi că mă uitam cu ochii cum se dezvoltă infrastructura medicală din România şi cum trebuie să ajutăm să se dezvolte şi Republica Moldova şi am ajuns la ora unu şi jumătate, cred, sau două, şi l-am rugat pe domnul primar Pendiuc să mă ierte, că nu mai reușesc să ajung de dimineață şi la Pitești, dar o să vin la Pitești, pentru că, repet, vreau să văd oamenii care beneficiază de acel angiograf şi să văd că atunci când facem o promisiune, ne şi ţinem de ea.

Reporter: O întrebare pentru domnul Dragnea…

Victor Ponta: Domnul Dragnea, treceţi aici, la vorbitor.

Reporter: Câţi bani s-au strâns până acum pentru campania electorală a PSD?

Victor Ponta: Staţi… Nici mie nu mi-a zis. Nici mie nu mi-a zis, da? Mai este vreo întrebare?

Reporter: Aş vrea să vă întreb, domnul Petrache spunea, că dacă ajunge preşedinte, domnul Iohannis ar coabita 100% cu dumneavoastră. Mă interesează, dacă şi dumneavoastră la fel.

Victor Ponta: Să eu… să coabitez eu cu mine?

Reporter: Cu domnul Iohannis, în cazul în care ajunge preşedinte.

Victor Ponta: Eu îmi propun să fiu preşedinte, să lucrez cu primul ministru şi cu Parlamentul, pentru că toţi – preşedinte, Guvern, Parlament – trebuie să… la final, când se trage linie, să vedem: câte spitale bune am făcut, câte şcoli am reparat, câte şosele am…, cât a crescut salariul şi venitul românilor, cât a crescut pensia. Restul, dezbaterea, puteţi să întrebaţi pe toată lumea aici, prin jur, cine este mai deştept – preşedintele, primul ministru, parlamentarul? Nu contează. Contează dacă la final, v-am spus, rezultă că avem pensii mai multe, avem salarii mai bune, avem spitale ca în Europa, avem şcoli ca în Europa, avem drumuri ca în Europa. Aşa încât, în ce mă priveşte, vă rog să mă înţelegeţi şi să mă credeţi, că am reuşit să trec întotdeauna şi trec şi învăţ în continuare să trec peste orice orgoliu sau orice opinie personală, să lucrez cu oricine pentru a face aceste lucruri, pentru binele public. N-am reuşit cu o singură persoană să găsesc o cale de dialog, dar acolo, să ştiţi, se pare, că nu-i problema mea, se pare că 20 milioane de români nu au găsit o cale de a discuta, dar îmi doresc şi din punctul acesta de vedere, apropo de declarația domnului Petrache de la PNL, sunt absolut convins că noul președinte, noul prim-ministru şi Parlamentul, autoritățile locale vor înceta un război care ține de zece ani şi vor munci împreună. De ce spun “şi autoritățile locale”?  Eu vă spun de pe acum şi poate că o să mă critice iarăși cineva: războiul acesta, dus împotriva președinților de consilii județene, primari, consilieri, toţi sunt baroni, toţi sunt răi, toţi sunt… Nu, sunt cei care pe care oamenii votează şi au mai mare încredere în primar decât au în preşedinte sau Guvern. Deci, eu cred, sigur, cei care încalcă legea, răspund, dar 99% dintre aleşii locali sunt oameni care au răspundere, care sunt votaţi, care, uite, ajută spitalul, că dacă nu erau autoritățile locale la Curtea de Argeș, probabil că nu mai aveam spital la Curtea de Argeş. Deci mie mi se pare că războiul acesta, de zece ani, al tuturor contra tuturor trebuie să înceteze şi, cu siguranță, va înceta.

Reporter: Şi domnul Mazăre făcea un apel la dumneavoastră, să o schimbați pe doamna Kövesi, pentru că el se simte hărțuit în acest moment de DNA, în momentul în care ajungeți președinte, evident.

Victor Ponta: Eu vreau ca toate instituțiile statului să-şi facă datoria şi să lucreze pentru români, da? Vă mulțumesc, o zi bună! Felicitări şi mult succes!

Va amintim, ca spitalul a atras fonduri europene pentru modernizarea și echiparea ambulatoriului, prin POR, program gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Proiectul, cu o valoare totală de 6,3 milioane de lei, din care 5 milioane reprezintă finanțarea nerambursabilă alocată, are ca beneficiari direcți peste 70.000 de persoane deservite de Ambulatoriu anual. Mai mult de jumătate dintre acestea reprezintă populație din mediul rural. Contractul de finanțare prin POR a fost semnat în august 2013 și prevede o durată de implementare de 18 luni.

Comments

comments