Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Funeraliile Reginei Ana a Romaniei

Funeraliile Reginei Ana a Romaniei

Sâmbătă, 13 august 2016, Majestatea Sa Defunctă Regina Ana a României va fi purtată pe ultimul drum.

În Piața Palatului Regal, la ora 11, va avea loc o ceremonie funerară militară și religioasă. Accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți. Accesul presei este liber.

Capitala țării noastre și Curtea de Argeș vor cunoaște mâine primele Funeralii Regale din ultimii 78 de ani. La 24 iulie 1938, la Castelul Peleș, la București și la Curtea de Argeș aveau loc funeraliile Reginei Maria a României. Ele au fost precedate de funeraliile Regelui Carol I la 3 octombrie 1914, cele ale Reginei Elisabeta la 21 februarie 1916 și cele ale Regelui Ferdinand I, la 25 iulie 1927.

Ceremonia funerară din Piața Palatului va avea loc în prezența Custodelui Coroanei și a Familiei Regale, a Prim-ministrului Guvernului și a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Vor fi prezenți membri ai Familiilor Regale străine, reprezentanți ai instituțiilor statului din România și din Republica Moldova și membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București.

La ora 10.55, militarii Brigăzii de Gardă 30 Mihai Viteazul vor purta sicriul acoperit cu stindardul Reginei și îl vor așeza pe catafalcul din Piața Palatului Regal. La ora 11, Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de București, va conduce slujba religioasă, având alături ierarhi și un sobor de preoți catolici. Ceremonia va avea loc în prezența ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române.

La ora 11.30, va avea loc ceremonia militară de așezare a sicriului în mașina mortuară. Cortegiul funerar va fi însoțit de doisprezece jandarmi călare, militari ai Ministerului de Interne. La ceremonia militară vor lua parte ofițeri și subofițeri de la Muzica Reprezentativă a Armatei și de la Brigada de Gardă 30 Mihai Viteazul.

De la ora 11.35 la ora 12, Cortegiul funerar va merge cu viteză redusă pe traseul Piața Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piața Romană – Piața Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piața Charles de Gaulle – Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu va avea loc nicio oprire și nu se va face slujbă religioasă.

De la Arcul de Triumf, cortegiul funerar va continua traseul, cu viteză obișnuită, către Curtea de Argeș, în intervalul orar 12 – 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogoșoaia, Buftea, Titu, Găești, Topoloveni, Pitești, Curtea de Argeș. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități.

La ora 15.00, va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeș. Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezența Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine. Publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeș. Presa va avea acces numai în fața Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.

Ceremonia se va desfășura în două părți: ora 15.00-15.50, în fața Noii Catedrale; ora 15.50-16.10, ceremonia religioasă a îngropării, în Noua Catedrală. Slujba va fi oficiată de Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Calinic al Argeșului, în prezența Înalt Preasfinției Sale Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de București.

Comments

comments