Greenpeace trage un semnal de alarma cu privire la substantele toxice din hainele pentru copii

Hainele și încălțămintea pentru copii realizate de branduri cunoscute precum Disney, Burberry și adidas, conțin substanțe chimice periculoase, potrivit unei noi investigații realizate de Greenpeace Asia de Est.

Testele au fost efectuate pe produse vândute de 12 mărci din această industrie, inclusiv
American Apparel, GAP, Primark și Nike, iar rezultatele au fost publicate în raportul “A Little Story About the Monsters in Your Closet” . Testele au relevat că nu este o mare diferență între nivelul de substanțe chimice periculoase la nivelul hainelor pentru copii – o categorie mai vulnerabilă față de efectele acelor substanțe chimice atunci când acestea sunt eliberate în mediul înconjurător – și hainele pentru adulți, analizate în studii anterioare.

Chih An Lee, Campaigner Detox la Greenpeace Asia de Est, a declarat:

“Acesta este un coșmar pentru părinții de pretutindeni care caută să cumpere pentru copiii lor haine care să nu conțină substanțe chimice periculoase. Acești ˈmonstrulețiˈchimici pot exista în orice produs, de la haine de lux la cele pentru buget redus. Acestea duc la poluarea apei din Beijing până în Berlin. Există alternative disponibile. Pentru protejarea generațiilor actuale și viitoare, brandurile trebuie să înceteze să mai folosească aceste substanțe.”

Fiecare brand testat cuprinde produse care conțin substanțe chimice periculoase. Printre rezultate, un costum de baie adidas conținea un nivel de acidul perfluorooctanoic (PFOA) peste limita din propria Listă de Substanțe Restricționate, un tricou pentru copii de la Primark conținea 11% ftalați . În același timp, niveluri ridicate de etoxilați de nonilfenol (NPE) au fost descoperite în produse realizate de Disney, American Apparel și Burberry.

“Părinți, pasionații de modă și comunitățile pot ajuta să pună capăt acestui coșmar toxic opunându-se brandurilor poluatoare. Mulțumită acțiunii oamenilor, unele din cele mai mari branduri din domeniu și-au luat angajamentul Detox și multe dintre ele deja iau măsuri în privința transparenței lanțului de aprovizionare și pentru a elimina substanțele toxice din produsele lor,” adaugă An Lee.

China rămâne cel mai mare producător de textile și de substanțe chimice din lume iar Greenpeace face un apel la guvernul chinez pentru ca acesta să ajute la oprirea folosirii substanțelor chimice în industria textilă. Este crucială publicarea unei liste negre a substanțelor chimice asupra cărora trebuie acționat imediat. Este la fel de important ca fabricile să publice informații legate de substanțele pe care le folosesc pentru a facilita eliminarea lor, îmbunătățirea transparenței la nivelul lanțului de aprovizionare și a crea condiții echitabile de concurență pentru această industrie.

Campania Greenpeace Detox solicită marilor branduri de îmbrăcăminte să își ia angajamentul că vor elimina substanțele chimice toxice până în 2020. Mulțumită presiunii din partea publicului, până acum 18 mari branduri deja și-au luat angajamente importante Detox și multe fac deja progrese importante pentru a-și atinge obiectivele privind transparența lanțurilor de aprovizionare și eliminarea substanțelor chimice periculoase.

Comments

comments

admin Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *