Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Implicarea politica a Bisericii in campania electorala trebuie dovedita

Față de opiniile Domnului Președinte Traian Băsescu exprimate într-o emisiune de televiziune în seara zilei de 1 noiembrie 2014 despre o presupusă implicare politică a Bisericii Ortodoxe Române în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România, precizăm:

La fiecare moment electoral din România, Patriarhia Română a reafirmat public neutralitatea politică a Bisericii Ortodoxe Române, conform hotărârilor Sfântului Sinod fundamentate pe canoanele Bisericilor Ortodoxe. În acest sens, în ultimul comunicat de presă dat publicității în ziua de 4 august 2014 se precizează: Clerului ortodox român îi este interzis să desfășoare activități cu caracter partinic în comunitățile de credincioși pe care le păstorește. Orice activitate partinică a clerului ortodox este contrară hotărârilor Sfântului Sinod și dezaprobată de credincioși. Patriarhia Română face un apel către reprezentanții clasei politice din România ca în dezbaterile electorale privind alegerile prezidențiale din toamnă acestui an să evite confruntările politice motivate religios, deoarece, potrivit legilor României, cultele religioase sunt factori ai păcii sociale (Legea 489/ 2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru învrăjbirea populației. De altfel, această atitudine a Bisericii a fost apreciată public de Președintele României.

Presupusele cazuri de implicare politică partizană a clerului ortodox în campania electorală trebuie probate cu dovezi trimise Patriarhiei Române sau Centrelor eparhiale din țară pentru verificarea celor semnalate și luarea măsurilor care se impun. Altfel, orice acuzație neprobată este nedreaptă și contrară poziției oficiale a Bisericii.

Restabilirea comuniunii bisericești depline dintre Patriarhia Ierusalimului și Patriarhia Română a avut loc în urma dialogului frățesc îndelungat dintre delegațiile celor două Biserici Ortodoxe surori, dialog mediat de Patriarhia Ecumenică. La reușita acestui dialog a adus o contribuție și Domnul Președinte Traian Băsescu în timpul vizitei sale oficiale la Ierusalim. Patriarhia Română folosește acest prilej pentru a exprima recunoștința ei și în mod public.

Comments

comments