Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Livarile de gaze rusesti catre Romania s-au redus

Livrările de gaze din Federația Rusă către România vor fi reduse cu 9% sâmbătă și cu 5% duminică, după ce vineri România a primit cu 5% mai puține gaze de import, a declarat astazi ministrul Delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-o conferință de presă.

Acesta a mai declarat ca incepand cu data de 11 septembrie “Transgaz a fost informat de dispecerul balcanic al Gazprom de la Sofia că livrările de gaze către România vor fi reduse cu 5% vineri, cu 9% sâmbătă și cu 5% duminică.”

Răzvan Nicolescu, ministrul Delegat pentru Energie a precizat ca “aceste cantități sunt absolut nesemnificative”.

Potrivit acestuia, Transgaz a cerut celor de la dispecerul Gazprom o explicație.

“Până acum Transgaz nu a primit niciun răspuns oficial. Însă nu este ceva care să ne surprindă, pentru că vorbim de ceva luni că acest lucru se va întâmpla”, a adăugat Nicolescu.

Acesta a mai spus că vineri consumul național de gaze a fost de 16 milioane de mc. iar producția internă de aproximativ 31 milioane mc.. Importurile ar fi trebuit să se ridice la 0,2 milioane mc.

Inca de ieri, companiile de gaze din Polonia și Slovacia au anunțat că livrările de gaze din Rusia au fost reduse cu 24%, respectiv cu 10% față de cantitatea din contracte.

Azi a intrat în vigoare o nouă serie de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei care implică restricționarea accesului la piețele de capital ale UE pentru unele companii petroliere și din domeniul apărării. În special, UE a restricționat accesul la piețele de capital europene pentru Rosneft, Transneft și ramura petrolieră a gigantului Gazprom — Gazprom neft.

Comments

comments