Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

MAE raspunde dur vicepremierului rus, Dmitri Rogozin

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu surprindere de postarea de astăzi, 10 mai 2014, de către vice-premierul guvernului Federației Ruse Dmitri Rogozin pe microblogul său, conform căreia „România la cererea SUA şi-a închis spaţiul pentru zborul meu. Ucraina din nou nu-mi permite. Data viitoare o să zbor cu TU-160”.

Ministerul Afacerilor Externe apreciază că ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către un vicepremier rus, reprezintă o declaraţie foarte gravă, în actualul context regional, în care Federaţia Rusă a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, iar forţe separatiste proruse violează grav ordinea publică din statul vecin.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe solicită autorităților de la Moscova, ministerului rus de externe, să precizeze public dacă afirmațiile citate ale vice-premierului Rogozin reprezintă poziția oficială a guvernului Federației Ruse față de România ca stat membru UE și NATO.

În același timp, Ministerul Afacerilor Externe reamintește că România a susținut, susține fără echivoc și respectă întru totul regimul de sancțiuni instituit de Uniunea Europeană în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei.

Informații suplimentare

Potrivit articolului 1(1) din Decizia 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea „Statele membre iau măsurile necesare pentru a împiedica intrarea pe teritoriul lor sau tranzitarea acestuia de către persoanele fizice responsabile pentru acţiuni care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei şi de către persoanele fizice asociate acestora, astfel cum figurează în anexă” (s.n), anexa conţinând lista persoanelor sancţionate.

Vice-premierul guvernului Federației Ruse Dmitri Rogozin se regăsește în anexa conţinând lista persoanelor sancţionate.

Comments

comments