Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Mircea Diaconu nu poate candida la europarlamentare

Avand in vedere informațiile aparute recent in mass-media, potrivit carora Mircea DIACONU, Vicepreședinte al Partidului Național Liberal, a solicitat Biroului Electoral Central sa se pronunțe cu privire la posibilitatea ca acesta sa participe la alegerile pentru Parlamentul European de anul acesta, Agenția Naționala de Integritate face urmatoarele precizari:

La data de 19 iunie 2012, Inalta Curte de Casație și Justiție a emis decizie definitiva și irevocabila in sensul menținerii ca legal și temeinic a raportului de evaluare prin care A.N.I. a constatat starea de incompatibilitate a fostului senator Mircea DIACONU.
Raportat la acest fapt, Curtea Constituționala a opinat, prin decizia nr. 972/2012, faptul ca „votul negativ cu privire la starea de incompatibilitate constatata irevocabil printr-o hotarare judecatoreasca, Senatul a actionat ultra vires, arogandu-și competențe care aparțin puterii judecatorești” și a constatat „existența unui conflict juridic de natura constituționala intre autoritatea judecatoreasca și autoritatea legiuitoare, reprezentata de Senatul Romaniei, de natura a impiedica puterea judecatoreasca sa iși indeplineasca atribuțiile constituționale și legale cu care a fost investita”.

Astfel, lui Mircea DIACONU i se aplica sancțiunea prevazuta de dispozițiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, in sensul decaderii din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani, respectiv cea de membru al Parlamentului European, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, și anume pana la data de 19.06.2015: „daca persoana a ocupat o funcţie eligibila, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului […] persoana eliberata sau destituita din funcţie […] sau faţa de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publica […], pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din funcţia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului”.

Avand in vedere cele de mai sus, menționam faptul ca Mircea Diaconu nu poate candida pentru o funcție eligibila de membru al Parlamentului European, in conformitate cu prevederile Legii nr. 176/2010.

Precizam faptul ca Agenția Naționala de Integritate va utiliza toate instrumentele legale și instituționale in ceea ce privește respectarea interdicției referitoare la candidatura lui Mircea DIACONU la alegerile pentru Parlamentul European.

Comments

comments