Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Mircea Draghici despre economia Romaniei

Datele oficiale publicate de INS în ceea ce priveşte creşterea estimată a economiei, în 2012, de 0,7% în termeni reali, cu mult peste ritmul anticipat anterior, de 0,3%, demonstrează, aşa cum am precizat şi cu alte ocazii, că actuala guvernare îşi respectă promisiunile.

Datele oficiale publicate de INS în ceea ce priveşte creşterea estimată a economiei, în 2012, de 0,7% în termeni reali, cu mult peste ritmul anticipat anterior, de 0,3%, demonstrează, aşa cum am precizat şi cu alte ocazii, că actuala guvernare îşi respectă promisiunile şi că avem deja stabilitate economică. Menţionez că aceste date ne dau speranţe că USL îşi poate îndeplini principalul obiectiv legat de buget, prevăzut în programul de guvernare, şi anume: un ritm mediu anual de creştere economică de 3% în perioada 2013-2016.

Chiar dacă această creştere economică, de 0,7%, ar putea fi considerată timidă de către criticii guvernării, menţionez că România este singura ţară din regiune care are o evoluţie economică pozitivă, iar obiectivul USL este ca şi în anul 2013 să păşim în aceeaşi direcţie. Guvernul USL va face tot posibilul pentru a accelera reformele structurale în vederea susţinerii economiei româneşti pentru a-şi fructifica potenţialul de creştere economică.

Din punctul meu de vedere această evoluţie pozitivă a economiei trebuie apreciată cu atât mai mult cu cât situaţia de anul trecut din ţară a fost extrem de dificilă – bătălii politice, secetă, revolte sociale, jaful lăsat în urmă de fosta guvernare, un exemplu relevant în acest sens fiind situaţia de la Hidroelectrica.

În ceea ce priveşte primul trimestru al acestui an, aşa cum a anunţat premierul Victor Ponta, depăşim aşteptările FMI cu aproximativ 140 de milioane de lei. Ne încadrăm în tot ceea ce am negociat cu partenerii internaţionali – Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, iar economia românească poate asigura plata salariilor şi a pensiilor din bugetul public.

Există câteva veşti bune şi pentru industria auto din judeţul Argeş.  Astfel, cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4%, respectiv cu 6,2%, potrivit datelor INS.

Comments

comments