Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Mircea Draghici despre legea privind insolventa persoanelor fizice

Legea privind insolvența persoanelor fizice, inițiată de doamna deputat Ana Birchall, alături de un grup de parlamentari printre care se numără și deputatul PSD Mircea Drăghici, a primit aviz favorabil în ședința de Guvern de miercuri, 1 octombrie 2014. De asemenea, raportul Comisiei juridice a Senatului, în calitate de primă cameră sesizată, este tot unul favorabil, propunerea fiind înscrisă pe ordinea de zi a Senatului pentru vot final.

‘În vreme ce unii politicieni au grijă să arunce cu noroi în actuala putere, susținând că ia măsuri de sprijin pentru cetățeni doar de dragul alegerilor care se apropie, țin să îi anunț că, avizarea favorabilă din partea Guvernului pentru propunerea legislativă privind insolvența persoanelor fizice reprezintă un act de normalitate, un ajutor real pentru românii care riscă să-și piardă agoniseala de-o viață din cauza executărilor silite și a lichidării bunurilor.

Proiectul de lege care urmează să fie adoptat în Senat și, ulterior, în Camera Deputaților, stabilește că românii care au datorii sau credite și rațe la bănci trebuie să beneficieze de reglementări clare și coerente care să protejeze persoanele fizice, debitori de bună credință, de situația în care, sufocați de cumulul de datorii pe care trebuie să le ramburseze, ajung în imposibilitate de plată. Scopul actului normativ este de a asigura acoperirea datoriilor persoanelor fizice fără activități antreprenoriale, aflate în insolvență, prin intermediul rambursării datoriilor în baza unui plan ori prin intermediul lichidării bunurilor respectivilor debitori.

Subliniez că propunerea legislativă prevede ca executarea silită să fie reglementată doar ca o soluție de ultimă instanță, iar dacă sunt executări silite începute acestea se suspendă o dată cu declanșarea procedurii de insolvență pentru persoanele fizice, după cum prin procedura insolvenței persoanelor fizice se stopează orice acumulare de penalizări sau datorii pentru întârzieri la plată.  De asemenea, datoriile vor fi eșalonate pe o perioadă de 5 ani.

În calitate de deputat de Argeș, știu sigur că aplicarea acestei legi ar ajuta foarte mulți oameni onești înglodați în datorii, fără vina lor, ca să dau doar un singur exemplu, din totalul celor 43 000 de angajați disponibilizați de la OMV — Petrom, 6000 dintre aceștia sunt din județul Argeș.

În plus, consider că este un proiect de lege extrem de important și aduc ca argument și rezultatul unui studiu al London Economics pentru Comisia Europeană, care arăta că România este una dintre puținele țări europene unde nu există o legislație privind insolvența persoanelor fizice, care nu beneficiază de nicio formă de protecție în fața creditorilor odată ce ajung în situația de a nu-și mai putea onora obligațiile financiare’, a afirmat Chestorul Camerei Deputaților, Mircea Drăghici.

Comments

comments