Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Mircea Draghici despre lipsa opozitiei constructive din Romania

Liderul PDL, Vasile Blaga, a făcut săptămâna trecută o serie de declaraţii care nouă, celor din USL, ne-au demonstrat că opoziţia nu este numai tăcută, ci şi oarbă. Acest lucru a fost remarcat şi de preşedintele Traian Băsescu, care prin vocea consilierului său prezidenţial, Cristian Diaconescu, susţine că ‘opoziţia nu este un job pentru leneşi, amatori sau visători’ şi că în acest moment, în România, opoziţia lipseşte cu desăvârşire.

În cadrul unor declaraţii de presă preşedintele PDL a afirmat că premierul Victor Ponta va fi obligat de ‘dezastrul economic spre care îndreaptă România’ să candideze la Preşedinţie, deoarece astfel va scăpa de funcţia de prim-ministru.

Nu ştiu cum arată realitatea în care trăieşte domnul Vasile Blaga, dar pot să vă garantez că dezastrul economic a existat în trecut, în guvernarea PDL-istă. România, condusă de guvernul Ponta, se împrumută la cele mai reduse dobânzi din istorie, atingând constant minime istorice ale ratei dobânzilor. Dinamica de creştere a plăţilor cu dobânzile este de 4 ori mai mică decât în primele şapte luni din 2011 şi de circa 8 ori mai mică decât în aceeaşi perioadă din 2009. Mai mult, la finalul primelor zece luni ale anului, leul este cea mai performantă monedă din UE, fiind singura care înregistrează o creştere în faţa euro comparativ cu cotaţia din ianuarie.

Dacă aş fi fost în locul lui Vasile Blaga mi-ar fi fost ruşine să vorbesc despre situaţia fondurilor europene. Liderul PDL acuză actuala putere că nu este în stare nici măcar în ceasul al 12-lea să prezinte Comisiei Europene o strategie care să stea la baza acordului pentru absorbţia fondurilor pentru perioada 2014-2020. Îi aduc la cunoştinţă domnului Blaga că România se clasează pe primul loc în rândul tuturor statelor membre în ceea ce priveşte creşterea sumelor rambursate de Comisia Europeană în primele nouă luni ale acestui an şi că în acest moment rata de absorbţie a fondurilor europene a depăşit 25%, în timp ce la momentul preluării guvernării de către USL, aceasta era în jurul cifrei de 7,4 procente. De asemenea, România a încasat în acest an aproximativ 2,4 miliarde de euro de la Comisia Europeană, mai mult decât în întreaga perioadă 2007-2012, când ţara noastră a primit doar 2,2 miliarde de euro din finanţările alocate. PDL trebuie să fie ultimul actor politic care să mai vorbească despre fonduri europene în ţara noastră, pentru că din cauza acestui partid România trebuie să plătească UE peste un miliard de euro pentru deficienţele în sistem din perioada 2009-2011!

În ceea ce priveşte candidaţii pentru alegerile prezidenţiale şi opinia acestuia conform căruia Victor Ponta va fi obligat să candideze, nu pot spune decât că Vasile Blaga ar trebui să se ferească pe viitor de la asemenea remarci. Cum poţi să vorbeşti despre candidatura altcuiva la prezidenţiale, când tu, liderul ‘principalului partid de opoziţie’ dai dovadă de laşitate, nu candidezi niciodată la nicio funcţie şi încerci să-i împingi mereu pe alţii în faţă?

Comments

comments