Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Mircea Draghici : Guvernul a aratat că se poate negocia cu FMI si spre binele romanilor

Modul în care au fost finalizate negocierile cu FMI pentru bugetul pe anul 2014 evidenţiază faptul că, în ciuda constrângerilor de până acum, Guvernul USL a putut să impună şi o serie de măsuri care să vină în sprijinul cetăţenilor şi agenţilor economici, consideră Chestorul Camerei Deputaţilor, social-democratul Mircea Drăghici.

Guvernul Ponta a reuşit să promoveze şi măsuri de stânga, precum indexarea pensiilor peste rata inflaţiei, cu 3,75%, în condiţiile în care inflaţia este puţin peste 2%. “Guvernul Ponta a reuşit să fie consecvent cu programul de guvernare anunţat de USL. Cota unică rămâne neschimbată, pensiile vor fi indexate peste rata inflaţiei, iar salariile vor fi majorate pentru toţi bugetarii, cu precădere pentru tineri, debutanţii în educaţie şi medicii rezidenţi. Conform ministrului Bugetului, Liviu Voinea, aceştia vor beneficia de creşteri de până la 20%. Noi nu îi invităm pe cei care sunt nemulţumiţi să plece din ţară, aşa cum făcea fosta guvernare. Noi considerăm că este vital să venim în sprijinul lor pentru ca ei să muncească în România. O altă măsură a Guvernului Ponta de care vor beneficia aproximativ 800.000 de români va fi creşterea salariului minim, în două tranşe, până la 900 de lei”, a afirmat chestorul Camerei Deputaţilor Mircea Drăghici.

Deputatul PSD de Argeş a subliniat faptul că una dintre măsurile cu cel mai puternic impact economic pentru care Guvernul Ponta a obţinut acordul FMI este reducerea CAS din a doua jumătate a anului viitor. “Impactul bugetar al reducerii CAS nu este ridicat. Vorbim de 2 miliarde de lei. Pentru USL însă, reducerea contribuţiilor sociale este o măsură necesară pentru relansarea economiei, care vine atât în favoarea angajatorului, cât şi a angajatului. Reducerea CAS stimulează crearea de locuri de muncă. România a pierdut 740.000 de salariaţi în perioada septembrie 2008 (punctul iniţial al manifestării crizei) – ianuarie 2011, punctul de minim atins privind efectivul salariaţilor. Creşterea ratei ocupării reprezintă una dintre soluţiile structurale de reducere a presiunii pe bugetele de asigurări sociale, sănătate, şomaj şi de ieşire din sărăcie.

În acest moment, România are una dintre cele mai mari poveri fiscale pe muncă din UE, de 43%. Din acest motiv, angajatorii din România au un cost ridicat pentru a plăti un euro net unui angajat. Prin reducerea CAS, angajatorii vor fi mai tentaţi să plătească aceste contribuţii sociale, lucru validat de experienţa anterioară în cazul României”, a mai arătat Chestorul Camerei Deputaţilor, social-democratul Mircea Drăghici.

Comments

comments