Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

NATO marcheaza azi sfarsitul misiunii ISAF

NATO marcheaza azi sfarsitul misiunii ISAF

Forța Internațională de Asistență și Securitate în Afganistan (ISAF) urmează să-și încheie duminică oficial misiunea în Afganistan în cadrul unei ceremonii destinate să marcheze sfârșitul a 13 ani de conflicte cu talibanii.

In acesti 13 ani de conflicte ISAF a pierdut 3.485 soldați. 23 dintre acestia erau militari din Armata Romana.

NATO nu a comunicat detalii referitoare la această ceremonie decât în ultimul moment din cauza amenințării atentatelor sau atacurilor armate din partea talibanilor, care au vizat capitala afgană de mai multe ori în ultimii ani.

Aproximativ 12.500 de militari vor rămâne în Afganistan pentru a ajuta forțele afgane de securitate, cu un efectiv de 350.000 membri, ce vor asigura de acum singuri securitatea în fața talibanilor, care au guvernat țara între 1996 și 2001.

ISAF a avut un efectiv de până la 130.000 de soldați din 50 de țări în 2011, cel mai puternic angajament al NATO.

Ceremonia va fi condusă de generalul american John Campbell, comandantul ISAF, la cartierul general al acestei forțe la Kabul. Niciun alt detaliu nu fusese făcut public duminică dimineață din rațiuni de securitate.

Potrivit Națiunilor Unite, victimele civile au crescut cu 19% în 2014, cu 3.188 decese înregistrate la sfârșitul lunii noiembrie.

Poliția și armata afgane au suferit pierderi grele cu peste 4.600 de morți în primele zece luni ale anului 2014, mai multe pierderi decât a înregistrat NATO din 2001.

Comments

comments