Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Regele Spaniei Juan Carlos a abdicat

Regele Spaniei Juan Carlos, in varsta de 76 de ani, va abdica in favoarea fiului sau, printul Felipe, a anuntat luni seful Guvernului, Mariano Rajoy, conform agentiei AFP.

Incoronat la 22 noiembrie 1975, la vârsta de 37 de ani, la doua zile de la moartea lui Franco, Juan Carlos va însoţi destinul unei Spanii scoase de sub dictatura pentru a se alatura cercului marilor democraţii europene.

El a ramas ca simbol al democratieie dupa ce la 23 februarie 1981, purtând uniforma militara, le ordona, într-un mesaj televizat – care a ramas gravat în memoria spaniolilor – ofiţerilor pucişti din cadrul Garzii Civile, care ocupau la acel moment sediul Parlamentului, sa se întoarca în cazarmi.

Dejucând aceasta tentativa de lovitura de stat condusa de catre locotenent-colonelul Antonio Tejero, cel pe care dictatorul Francisco Franco l-a desemnat, 1969, drept succesorul sau, Juan Carlos se impunea, în acea zi, ca eroul tranziţiei democratice.

Mariano Rajoy a apreciat ca regele Juan Carlos este “cel mai bun simbol al vietii noastre impreuna in pace si libertate”.

Comments

comments