Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Romania, locul al doilea in UE privind riscul de saracie si excluziune sociala

România se află pe locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește riscul de sărăcie și excluziune socială, se arată într-un raport al Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) și UNICEF România.

Raportul arată că 40% din populația României se află în risc de sărăcie și excluziune socială, 48,5% este rata de sărăcie a copiilor și 17,7% este rata de sărăcie la populația încadrată în muncă. 28,9% reprezintă populația afectată de privare materială severă.

Raportul avertizează că cadrul legislativ actual privind contractarea serviciilor sociale atât cel care privește serviciile sociale cât și cel care vizează achizițiile publice, are o serie de limite care creează bariere în calea unei utilizări extinse a mecanismului contractării serviciilor sociale. Limitele sunt legate de aplicarea legilor în vigoare cu relevanță pentru contractarea serviciilor sociale, nevoie de reglementări suplimentare pentru Legea nr. 292/2011 și actele normative conexe, precum și la OUG nr. 34/2006 — norme metodologice.

“Cu toate limitele sale, cadrul legislativ actual permite realizarea contractării serviciilor sociale. În practică, însă, se constată că acest mecanism de finanțare a serviciilor sociale se aplică la scară redusă și acoperă un număr limitat de nevoi identificate în rândul beneficiarilor și, respectiv, un număr limitat de servicii sociale. Autoritățile locale sunt puțin stimulate să dezvolte contractarea socială în lipsa unui cadru normativ specific și clar și a unor recomandări ferme, asumate politic, privind contractarea serviciilor sociale”, arată raportul.

Comments

comments