Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Romania s-a clasat pe locul 12 la Eurovision 2014

Rise Like A Phoenix, interpretată de Conchita Wurst din Austria, a câștigat concursul cântecului european Eurovision 2014, desfășurat la Copenhaga. Cu un total de 290 de puncte, Austria s-a detașat clar de următoarele două clasate: Olanda, care a obținut 238 de puncte și Suedia, cu 218 puncte.

România, reprezentată de Paula Seling & Ovi, s-a clasat în prima jumătate a clasamentului final, ocupând locul 12, cu 72 de puncte. În finala de la Copenhaga, România a obținut puncte de la Azerbajan (6), Malta (8), Macedonia (4), Belarus (1), Israel (8), Portugalia (1), Norvegia (4), Moldova (12), Irlanda (2), Austria (8), Spania (8), Belgia (5), Italia (5). Deși a obținut același punctaj cu Finlanda, România s-a clasat pe locul 12, iar Finlanda pe 11 întrucât țara nordică a primit note din partea publicului din mai multe țări decât România, după cum prevede regulamentul (Finlanda a primit puncte din 16 țări, iar România din 13).

Paula a declarat la final: ‘Sunt fericită că am avut ocazia să cânt pentru România, pentru oameni cu vise frumoase, cu gânduri și dorințe înalte. Am visat la un miracol… poate nu a fost timpul lui. Am cântat cu tot sufletul, ne-am pregătit ca și pentru un real campionat de muzică europeană. Suntem fericiți dacă voi ați fost mândri de noi.’ La rândul său, Ovi și-a exprimat punctul de vedere: ‘Oficial, este ultimul Eurovision la care particip. E timpul să trecem la hituri de-acum’. Iar concluzia Lianei Stanciu în urma întregului eveniment Eurovision este: ‘În orice concurs există învingători și învinși. Noi nu suntem niște învinși. Muzica și viața merg înainte!’

În seara de sâmbătă, 10 mai, au urcat pe scena de la B&W Hallerne, în cea de-a 59-a ediție Eurovision, reprezentanții a 26 de țări europene: Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Islanda, Norvegia, România, Armenia, Muntenegru, Polonia, Grecia, Austria, Germania, Suedia, Franța, Rusia, Italia, Slovenia, Finlanda, Spania, Elveția, Ungaria, Malta, Danemarca, Olanda, San Marino, Marea Britanie.

România la Eurovision:

Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem — Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi — Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu — Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă și interpretată de Mihai Trăistariu.

Comments

comments