Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Titus Corlatean si-a dat demisia din functia de ministru

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi-a anunţat, luni, demisia din funcţie, ca urmare a scandalului cu secțiile de votare insuficiente în diaspora la primul tur de scrutin.

Prezentăm declaraţiile lui Titus Colăţean:

După cum este cunoscut, Ministerul Afacerilor Externe a informat, în ultimele zile, inclusiv pe parcursul weekendului, în legătură cu măsurile suplimentare adoptate în baza prevederilor legale pentru sprijinirea organizării în cât mai bune condiţii a turului II al alegerilor prezidenţiale din 16 noiembrie.

Am informat, în acest weekend, inclusiv în legătură cu faptul că Ministerul Afacerilor Externe a pus la dispoziţia Biroului Electoral pentru secţiile de votare din Străinătate – BES – o echipă de aproximativ 800 de diplomaţi, personal atât din cadrul misiunilor, ambasadelor noastre din străinătate, cât şi din centrala MAE, pus la dispoziţia BES, singura autoritate care coordonează, care conduce procesul electoral în străinătate, deci şi ziua votului. MAE a pus la dispoziţie această echipă pentru suplimentarea, în conformitate cu decizia BEC, a birourilor secţiilor de votare.

Anterior, am informat în legătură cu toate măsurile necesare, în conformitate cu legea, cu deciziile şi hotărârile BEC şi BES pentru fluidizarea procesului de vot în cel de-al doilea tur de scrutin. Ştiţi foarte bine, declaraţia pe propria răspundere care a cauzat anumite întârzieri în primul tur este deja disponibilă, poate fi descărcată de pe site-ul atât al BEC, cât şi al Ministerului Afacerilor Externe, şi va putea fi completată înaintea turului II de scrutin.

Ştiţi foarte bine că am anunţat creşterea numărului de ştampile, de cabine de vot, spre maximum de şapte şi avem încrederea că aceste măsuri vor accelera, vor fluidiza într-o măsură importantă procesul de votare la turul doi.

Întotdeauna instituţia Ministerului Afacerilor Externe a făcut şi va continua să facă tot ceea ce este necesar şi legal pentru exercitarea dreptului la vot în străinătate.

Problema noilor secţii de votare în străinătate, discutată atât de intens în ultimele zile: după hotărârea BEC cunoscută, adoptată seara, în noaptea zilei de marţi, marţea trecută şi primul comunicat, am fost şi noi şi opinia publică informaţi de apariţia, difuzarea unui al doilea comunicat al BEC, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la 12:00 noaptea, mai precis la 23:58, am primit la sediul MAE, pe fax, un comunicat şi, respectiv, o adresă în care BEC ne comunică “inexistenţa unui impediment legal referitor la organizarea de noi secţii de votare în străinătate”.

Aşa cum Ministerul Afacerilor Externe a informat public sâmbătă, 8 noiembrie, imediat, în ziua de sâmbătă, după luarea la cunoştinţă a acestui nou comunicat al BEC, instituţia MAE a demarat “un proces intern de evaluare consolidată pentru îndeplinirea atribuţiilor sale legale in materie”.

Vă prezint concluziile acestei evaluări.

“Instituţia Ministerul Afacerilor Externe își menţine integral poziţia potrivit căreia nu există bază juridică legală pentru suplimentarea la turul doi cu noi secţii de votare în străinătate. Nici legea, Articolul 54, paragraful 1, dar şi alte dispoziţii legale importante din legea respectivă, inclusiv proceduri, paşi, termene imperative care au expirat, dar nici hotărârea BEC din 4 noiembrie nu permit tragerea acestei concluzii potrivit căreia s-ar putea înființa noi secţii de votare în străinătate.

Vreau să vă arăt cele două documente discutate. Acesta este comunicatul BEC care menţionează posibilitatea înființării prin inexistenţa “acelor impedimente de natură legală” şi aceasta este hotărârea BEC, hotărâre care are forţă juridică. Hotărârea BEC nu prevede nimic cu privire la inexistenţa unui impediment legal şi are forţă juridică, comunicatul, care este un comunicat de presă, face această menţiune, comunicat care nu are forţă juridică.

În consecinţă, ca ministru, am obligaţia să asigur, împreună cu echipa Ministerului Afacerilor Externe, respectarea legalităţii, dar şi prezervarea imaginii şi prestigiului instituţiei, Ministerul Afacerilor Externe.

În consecinţă, l-am informat cu puţină vreme în urmă, pe primul-ministru al României şi vă informez şi pe dumneavoastră că am decis să-mi depun mandatul de ministru al afacerilor externe.

Nu pot să accept şi nu accept să încalc legea şi legalitatea, nu pot accepta ca instituţia Ministerului Afacerilor Externe să fie forţată, obligată să încalce legea şi legalitatea pe considerente de interese politice electorale ale domnilor Băsescu şi Iohannis şi nu pot accepta să ofer motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale de la turul doi pe considerente de nelegalitate a înființării de noi secţii de votare în străinătate.

În consecinţă, pentru că doresc să respect legea, am decis să-mi depun mandatul de ministru al afacerilor externe al României. Mulţumesc foarte mult.

Comments

comments