Un militar a decedat si cinci militari au fost raniti azi in Afganistan

Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu a decedat, iar sublocotenentul Ionut Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murarescu si caporalii clasa a III-a Marius Cristian Canuci, Marius Bogdan Radu si Eugen Valentin Patru au fost raniti, in Afganistan, in aceasta dimineata, in urma unui atac sinucigas cu un autovehicul incarcat cu exploziv care a intrat direct in masina de lupta.

Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu avea 41 de ani, era angajat al Ministerului Apararii Nationale din anul 2001 este casatorit, si are un copil.

Militarii romani, din Batalionul Manevra dislocat in provincia Zabul, executau o misiune de patrulare, cu trei masini de lupta MRAP (rezistente la mine si protejate impotriva ambuscadelor – Mine-Resistant Ambush Protected), pe autostrada A1, la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operationala inaintata Mescall. In urma atacului, militarilor li s-a acordat primul ajutor si au fost transportati cu un elicopter de evacuare medicala la spitalul din baza Kandahar.

Militarul roman a mai fost ranit grav in anul 2010 in urma unei explozii produse la Poligonul militar de la Cincu, atunci cand trei militari si-au pierdut viata, iar alti trei au fost raniti. Incidentul s-a produs din cauza exploziei in teava unui aruncator de 120 mm, in timpul desfasurarii unui exercitiu tactic cu trageri de lupta. Acesta a mai participat la sase misiuni externe, in Afganistan si Irak.

Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu facea parte din Batalionul de Manevra constituit din militarii Batalionului 20 Infanterie “Dolj” – “Scorpionii Negri”, o unitate de elita a Armatei Romane.

In Afganistan, in acest moment, sunt dislocati aproximativ 1000 de militari. Din 2002, de cand Romania participa la reconstructia acestei tari, 23 de militari au cazut la datorie, iar alti aproximativ 130 au fost raniti in acest teatru de operatii.

Pana acum, Armata Romaniei a pierdut 26 de militari in toate teatrele de operatii la care au participat si alti peste 140 au fost raniti.

Din 1991, aproximativ 40.000 de militari au fost dislocati in diferite zone de conflict pentru a participa la misiuni de mentinere a pacii.
Ministrul apararii nationale transmite sincere condoleante familiei militarului decedat si urmareste cu atentie starea ranitilor.

Comments

comments

admin Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *