Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Victor Ponta a participat la Ceremonialul militar de plecare a Companiei KAF GDA in teatrul de operatii din Afganistan

Alocuţiune a premierului Victor Ponta la Ceremonialul militar de plecare a Companiei KAF GDA in teatrul de operatii din Afganistan

Victor Ponta: Inalt Preasfintia voastra, parinte mitropolit, stimati reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, ai Armatei Romane, domnule maior si stimati militari ai companiei care in curand va avea o misiune atat de dificila, aceea de a proteja Aeroportul Kandahar. Am vrut azi sa fiu aici, la acest ceremonial, in primul şi in primul rand pentru a va spune ca noi toţi romanii suntem foarte mandri de dumneavoastra, ca va privim cu admiraţie şi ca ne dorim cel mai mult, nu doar familiile dumneavoastra, ci noi toţi, sa va indepliniţi cu succes misiunea şi sa va intoarceţi cu toţi, bine, sanatoşi, inapoi acasa. Veţi avea o misiune dificila intr-o zona a lumii in care inca nu este pace, in care inca violenţa, moartea desparte oameni.

Am fost şi am inspectat camarazi de-ai dumneavoastra in Kandahar, in Afganistan; am vazut cat de dificile sunt misiunile, dar, in acelaşi timp, am primit in numele dumneavoastra, şi vreau sa vi le retransmit, cele mai inalte aprecieri, cele mai multe complimente şi mulţumiri din partea tuturor aliaţilor noştri care mi-au spus direct şi fara niciun fel de dorinţa doar de a fi politicoşi ca militarii romani sunt extrem de apreciaţi, sunt extrem de respectaţi, sunt foarte bine pregatiţi şi fac cinste Romaniei, Europei şi alianţei din care facem parte. Vreau sa va rog si sa va cer sa pastrati acest renume al Armatei Romane, sa va indepliniti misiunea cu aceeasi cinste si onoare si sa purtati drapelul Romaniei pe alte meleaguri cu cinstea si onoarea cu care au facut-o camarazii dumneavoastra. Stiu cat de dificila este misiunea pe care ati imbratisat-o. De fiecare data, vreau sa-mi exprim solidaritatea si respectul pentru camarazii dumneavoastra care au cazut in indeplinirea indatoririlor.

Aceasta este viata de militar, o viata dificila, o viata periculoasa dar indepliniti ceea ce un popor intreg asteapta de la dumneavoastra, un popor care are incredere in Biserica si Armata mai mult decat in orice altceva si cred ca aceasta incredere v-o meritati cu prisosinta. Vreau sa va spun ca, din punctul de vedere al guvernului, toate eforturile pe care trebuie sa le facem pentru ca dumneavoastra sa aveti resursele necesare pentru a va pregati foarte bine, pentru a va indeplini misiunile pe care le primiti, sunt eforturi absolut necesare si justificate. In toate momentele dificile, tara se bazeaza in primul rand pe dumneavoastra.

Din pacate, nu doar in Afganistan sau pe alte continente aici, la granita noastra, vecini si prieteni, Ucraina, Moldova sunt in pericol, sunt agresate, se afla in momente dificile si cu atat mai mult trebuie, prin dumneavoastra, sa spunem in primul rand poporului roman ca Armata Romana ii asigura in totalitate siguranta, securitatea fiecaruia dintre noi, ca putem sa ne ajutam prietenii si aliatii si ca ne luptam, dumneavoastra, militari, si noi conducatori politici, pentru ca pacea si democratia sa existe nu doar in Romania ci si in toate tarile din jurul nostru si in tarile in care dumneavoastra aveti asemenea misiuni.

Va urez tuturor sanatate, va spun ca ne mandrim foarte mult cu dumneavoastra, o sa va asteptam in decembrie cu misiunea indeplinita, cu totii alaturi de familii si de toti ceilalti care ne mandrim cu dumneavoastra. Va uram succes, domnule maior, sa indepliniti misiunea data de ministrul Apararii si vreau sa va rog sa aveti cu dumneavoastra acest drapel al Romaniei caruia ii faceti cu totii foarte mare cinste.

Declaratii de presa sustinute de premierul Victor Ponta

Victor Ponta: /../ Sa spun inca o data faptul ca a fost o mare onoare si o mare cinste pentru mine sa particip la acest eveniment, dupa cum, probabil, ministerul Apararii v-a informat, in mod normal este ultima companie care pleaca cu misiuni de lupta in Afganistan, protectia aeroportului de la Kandahar. Romania are o armata extrem de respectata si apreciata la nivelul aliatilor nostri – atunci cand am fost pe teren, chiar in Afganistan, toti comandantii aliati americani au avut numai cuvinte de lauda.
Vreau sa ii asigur de faptul ca toate eforturile financiare pentru ca Armata Romana sa aiba la dispozitie toarte mijloacele tehnice necesare sunt indeplinite si le-am urat tuturor sa se intoarca acasa sanatosi, acasa la familii si la noi, iar in contextul acesta de agresiune impotriva Ucrainei, de pericol impotriva Moldovei, evident ca pentru Romania faptul ca este membra a NATO dar are o armata cu care ne putem mandri si pe care ne putem baza este un lucru extrem de important.

Reporter: Cerea Crin Antonescu, recent, discutii intre toate partidele politice astfel incat sa se ajunga la un acord pentru marirea bugetului ministerului Apararii pentru anul viitor.
Victor Ponta: Noi l-am marit, deja, de anul acesta, ceea ce cred ca e cel mai important pentru ca, stiti cum, anii viitori sunt importanti, dar important este ce se intampla astazi si evident ca am facut un efort foarte mare, chiar de anul trecut, atunci cand am cumparat avioanele multirol F-16, de care Romania, aviatia militara avea nevoie. Am facut un efort important anul acesta si am si marit bugetul pentru pastrarea tehnicii de lupta si, chiar daca intotdeauna banii sunt necesari pentru sanatate, pentru educatie, pentru infrastructura, si asigurarea unei capacitati militare este importanta, cu atat mai mult cu cat, iata, razboiul si agresiunea nu mai sunt lucruri care se intampla la mare distanta de Romania, ci se intampla in cazul vecinilor nostri ucraineni, Moldova; noi am sustinut si vom sustine fara nici un fel de ezitare, guvernul democratic al Ucrainei si al Moldovei, integritatea teritoriala si suveranitatea celor 2 tari si evident ca, dincolo de pozitii politice, capacitatea noastra de a ne indeplini toate obligatiile ca membrii NATO la granita de est a Aliantei nord-atlantice este extrem de importanta.

Reporter: Legat de asta, ne gandim la recrutari ale tinerilor din Romania….

Victor Ponta: Nu, nu, am incercat sa spun si, va rog, nu mai veniti cu aceste lucruri, ca sunt neserioase.

Reporter: S-a creat un val de neliniste…

Victor Ponta: Eu l-am linistit, nu stiu cine l-a creat. Nu se recruteaza nimic, nu se intampla nimic. Suntem in secolul XXI, avem militari profesionisti pe care i-ati vazut mai devreme, de care suntem foarte mandri si sunt foarte bine pregatiti si important este, pentru acesti militari profesionisti, sa avem la dispozitie toata tehnica militara necesara, ca si pentru aviatori, pentru marinari, ca sa poata sa-si indeplineasca misiunile. Nu mai vorbiti de recrutari, ca cine a lansat aceasta idee a facut-o intr-un mod neserios.

Comments

comments