Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Vremea la mare, munte si in Muntenia pana pe 20 iulie

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 7 – 13 iulie, pentru toate regiunile din ţară.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

In Muntenia, maximele diurne se vor situa în jurul unor medii de 30…31 de grade până în data de 9 iunie, caracterizând o vreme călduroasă, apoi vor scădea spre 26 de grade, în medie, în ultimele două zile ale primei săptămâni de prognoză. Începând din data de 14 iulie şi până la sfârşitul intervalului, vremea se va încălzi uşor de la o zi la alta, astfel că la sfârşitul celei de-a doua decade a lunii iulie valorile termice se vor înscrie în limite normale pentru data calendaristică, respectiv aproximativ 30 de grade, în medie la scara întregii regiuni. Valorile termice nocturne vor varia uşor, de la medii de 17…18 grade, în nopţile cele mai calde de la începutul intervalului, până la 15…16 grade în rest.

Probabilitatea pentru averse, temporar, posibil, mai însemnate cantitativ, va fi mai mare în perioada 9 – 16 iulie. În rest, doar pe spaţii restrânse vor fi ploi slabe, de scurtă durată.

Pe litoral, atât valorile termice diurne, cât şi cele nocturne vor avea o evoluţie similară: vor scădea uşor şi treptat în prima săptămână, pentru ca în cea de-a doua să crească de la o zi la alta. Astfel, în medie, maximele termice vor oscila între 29 şi 26 de grade, iar cele minime între 19 şi 17 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor de scurtă durată, însoţite de descărcări electrice, va fi mai mare în intervalul 10 – 13 iulie şi din nou în jurul datei de 15 iulie. În rest, doar izolat şi trecător va ploua slab.

La munte, media temperaturilor maxime va marca o scădere semnificativă, de la aproximativ 21 de grade în primele trei zile ale intervalului, până la 15 grade în perioada 10 – 14 iulie. În cea de a doua săptămână, valorile termice diurne vor creşte uşor şi treptat şi vor ajunge la o medie de 20…21 de grade, la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză. Minimele termice vor avea o evoluţie asemănătoare, cu cele mai calde nopţi la începutul şi sfârşitul intervalului, când se vor înregistra, în medie, aproximativ 12 grade şi cu cele mai răcoroase nopţi în perioada 11 – 14 iulie, când vor fi în jur de 8 grade.

Temporar se vor semnala averse în fiecare zi, dar mai ales în perioada 9 – 15 iunie, când vor fi intervale cu o probabilitate mai mare de a se înregistra cantităţi importante de apă, pe spaţii mai extinse.

Comments

comments