Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Vremea in Muntenia si la munte pana pe 16 noiembrie

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 3 noiembrie – 16 noiembrie, pentru toate regiunile din ţară, inclusiv Muntenia.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Astfel, până spre sfârşitul primei săptămâni de prognoză, vremea se va încălzi de la o zi la alta, amiezele devenind mai calde decât ar fi normal pentru data din calendar, în special în zonele mai înalte de relief, astfel că valorile maxime vor ajunge la o medie regională de 14…17 grade. În partea a doua a intervalului, temperaturile diurne se vor menţine relativ constante, uşor peste mediile climatologice ale perioadei, la valori de 12…14 grade. În privinţa valorilor minime, acestea vor caracteriza o vreme relativ rece în primele nopţi, când vor fi 1…3 grade, apoi se vor menţine într-un ecart mediu pe regiune de 3…6 grade.

După data de 8 noiembrie, va creşte probabilitatea de apariţie a ploilor slabe, cu caracter local.

La munte, regimul termic diurn se va situa în mare parte a intervalului de prognoză peste cel climatologic normal, în special în jurul datei de 7 noiembrie, când va caracteriza o vreme deosebit de caldă. Astfel, valorile diurne se vor situa într-un ecart mediu de 8 la 14 grade. Minimele nocturne, relativ scăzute în primele nopţi, vor avea aceeaşi tendinţă de creştere, urmând a se situa peste mediile multianuale ale datei, în medie între 2 şi 4 grade.

Probabilitatea pentru precipitaţii locale, slabe, mai ales sub fomă de ploaie, va creşte după data de 9 noiembrie.

Comments

comments