Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Vremea in Muntenia si la munte pana pe 23 noiembrie

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 10 noiembrie – 23 noiembrie, pentru toate regiunile din ţară, inclusiv Muntenia.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Astfel, in Muntenia, in prima săptămână a intervalului de prognoză, vremea va fi caldă, cu precădere în zonele mai înalte de relief, cu valori mediate pe regiune ale temperaturilor maxime de 11…15 grade. Apoi se estimează o scădere de temperatură, valorile diurne, în ecart mediu de 9…11 grade, devenind apropiate de mediile climatologice specifice în a doua parte a lunii noiembrie. Regimul minimelor nocturne se va situa mult peste cel normal în prima săptămână, când în medie pe regiune vor fi 5…8 grade, apoi va fi în scădere, spre un ecart de 2…5 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi ridicată între 13 şi 15 noiembrie, apoi vor mai fi posibile ploi slabe.

La munte, regimul termic diurn se va situa în mare parte a intervalului de prognoză peste cel climatologic normal, în special în primele zile, când vor fi în medie 9…12 grade. Tendinţa este, însă, de scădere uşoară, mai ales în a doua săptămână, când se vor înregistra medii ale temperaturilor maxime de 4…7 grade. Minimele nocturne vor fi preponderent pozitive în prima săptămână, apoi vor scădea la o medie uşor sub limita de îngheţ.

Vor fi posibile ploi locale în jurul datei de 14 noiembrie, iar probabili tatea pentru precipitaţii va creşte în perioada 17-20 noiembrie.

Comments

comments